Paardengebitsverzorger Marjolein BrouwerPaardengebitsverzorger Marjolein Brouwer

Is je paard onrustig in de aanleuning, maakt hij proppen van het hooi of wil hij het bit niet aannemen? Dit zijn een aantal voorbeelden van symptomen bij gebitsproblemen.Paarden laten deze symptomen niet snel zien totdat ze echt heel veel last hebben, dit doen ze omdat ze prooidieren zijn.

De eruptiesnelheid van een tand of kies is 2-4 mm per jaar. Als het gebit goed op elkaar staat slijt deze op een natuurlijke manier. Mocht dit niet zo zijn dan ontstaan hier de gebitsproblemen. Daarom raad ik je aan om je paard of pony jaarlijks te laten controleren/behandelen door een gebitsverzorger. Bij paarden of pony’s tot 5 jaar is het verstandig om elk half jaar het gebit te controleren, dit omdat jonge paarden tot hun 5e totaal 12 kiezen en 12 snijtanden wisselen.

Paardengebitsverzorger Marjolein BrouwerPaardengebitsverzorger Marjolein Brouwer

Een gebitsbehandeling wordt uitgevoerd bij je aan huis, hier voelt je paard zich op zijn gemak. Omdat ik alleen elektrisch werk heb ik: water, stroom en een stevige dwarsbalk op ongeveer 2 meter hoogte nodig.

Als eerste wordt de algehele conditie van het paard bekeken, waar ik voornamelijk focus op het paard zijn hoofd. Ik voel naar eventuele oneffenheden bij de temporalis (de kauwspier op het voorhoofd), de masseter (de kaakspier) en de TMJ (het kaakgewricht). Daarna bekijk ik de snijtanden en doe ik het speculum oftewel de mondklem in. Nu wordt er uitgebreid naar de kiezenrij gekeken, maar ook naar de tong en de rest van het mondslijmvlies.

Paardengebitsverzorger Marjolein Brouwer

Vervolgens als de verdoving is ingewerkt begin ik met het afraspen van de afwijkende kiezenrij. En als laatste corrigeer ik zo nodig de snijtanden, zodat de mond weer in balans is. Natuurlijk kun je de hele behandeling meekijken en mag je het gebit ook voelen.