Gebitsbehandeling

Gebitsbehandeling
Schudden met het hoofd, proppen maken, bit vastpakken, onrustige aanleuning. Dit zijn een aantal kenmerken wanneer een paard een gebitsprobleem zou kunnen hebben. Heeft het paard een gebit dat uit balans is dan kan dit gevolgen hebben tijdens het eten en rijden. Het gebit van een paard moet volledig in balans zijn om hun voedsel volledig te kunnen vermalen en verteren.
De eruptie snelheid (de snelheid waarbij de tand of kies uit de tandkas komt) is ongeveer 2-4 mm per jaar. Daarom is het verstandig om jaarlijks het gebit te laten controleren. Bij paarden tot 5 jaar is het advies om elk half jaar het gebit te laten controleren. Omdat ze totaal 12 snijtanden en 12 kiezen wisselen.

De gebitsbehandeling wordt op stal uitgevoerd. Hiervoor heb ik water en stroom nodig. Het prettigste is als het paard in zijn eigen box staat, hier is het dier vaak het rustigst. Vooraf wordt eerst het hoofd en de snijtanden bekeken op zwellingen en symmetrie. Als het paard helemaal gezond is krijgt deze altijd een verdovende pasta. Het lichaam wordt hierdoor rustig zodat ik netjes en precies mijn werk kan verrichten. Het hoofd gaat door de pasta wat hangen waarvoor ik een halster heb met een touw aan de neusriem. Hiermee kan ik het paard zijn hoofd omhoog hangen en op de juiste hoogte werken. Let op dat er wel een box aanwezig moet zijn waar ik het hoofd aan omhoog kan houden. (zie foto) Een andere stevige dwarsbalk op ongeveer 2m hoogte is ook voldoende.
Vervolgens wordt de mond goed bekeken, slijmvliezen de tong en de kiezen. Het corrigeren gaat van start en het gebit wordt in balans gebracht. Als laatste zijn de snijtanden aan de beurt en balanceer ik die ook. Uiteraard mag de klant altijd mee kijken en voelen. Als laatste wordt er een gebitskaart ingevuld. Hierop kan de eigenaar zien wat er is behandeld aan het gebit.